Patiënten

Word uw conditie minder of neemt de kracht in uw benen af?

Wordt het opstaan steeds moeizamer of raakt u weleens uit balans?

Wat kan een geriatrie fysiotherapeut betekenen?

Iedere dag bent u afhankelijk van het functioneren van uw lichaam. Door veroudering en mogelijke ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor kunnen er belemmeringen of klachten ontstaan. Lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten worden dan moeilijker en de kans op vallen neemt toe. Deze ouderen kunnen hiervoor de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut, benaderen.

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat hierbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld complexe meervoudige gezondheidsproblemen hebben. Denk hierbij aan een beroerte, dementie, ziekte van Parkinson, osteoporose, na een ziekenhuisopname of valproblematiek.

De werkwijze

Bij uw eerste afspraak worden de klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw gezondheid en dagelijks functioneren worden besproken, waarna er in overleg met u een behandelplan wordt opgesteld. Dit programma kan bestaan uit functionele oefeningen gericht op kracht-, conditie- en balanstraining of het oefenen van moeilijke situaties en vaardigheden. Daarnaast geeft de therapeut advies en voorlichting. Indien nodig wordt de behandeling afgestemd met andere zorgverleners en/of mantelzorgers.

Kwaliteit

De geriatriefysiotherapeut staat in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) geregistreerd of is aangesloten bij het keurmerk. De geriatriefysiotherapeut heeft een post HBO – of Master opleiding gevolgd of is hiervoor in opleiding. Een aantal leden is tevens aangesloten bij andere netwerken zoals Parkinsonnet, NAH en het COPD netwerk.

Kosten en vergoeding

Bij uw zorgverzekeraar of op uw polis kunt u nagaan of u verzekerd bent voor fysiotherapie. Belangrijk is om te controleren hoeveel behandelingen u vanuit uw aanvullende verzekering vergoed krijgt. Komt u er zelf niet uit, overleg dan met de geriatriefysiotherapeut bij u in de buurt.